Σημεία τοποθέτησής μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση με θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
0Στην ομιλία μου, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής κας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, έκανα αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο ΚΠΕ Κρεστένων και στη συμβολή του στην διάσωση του θεσμού των ΚΠΕ.
Η πρόταση για το ζωντάνεμα των κλειστών σχολείων ενθουσίασε τους βουλευτές.
Σημεία τοποθέτησης Αθανάσιου Κατσίμπελη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση με θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
29 Ιουλίου 2020
Κυρία Πρόεδρε, κυρία Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι
Αν και σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, το σύνθημα «Σκέψου παγκόσμια- Δράσε τοπικά», η φιλοσοφία της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων – Greekteachers ειναι να προσπαθήσουμε ταυτόχρονα να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και τις ελλείψεις στον τόπο μας, ώστε να δράσουμε πανελλήνια και παγκόσμια.
Η Έδρα της Εταιρείας μας βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία η οποία συμβολίζει την Οικουμενικότητα της Παιδείας και του Πολιτισμού μας και σκοπός της είναι η έμπρακτη προσφορά, η αξιοποίηση δομών και η ανάπτυξη του εθελοντισμού των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση πολύπλευρων εξωσχολικών δράσεων που να εμπνέονται από την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και να εξασφαλίζουν την αειφορία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Στα πλαίσια των σκοπών της Εταιρείας μας έχουμε αναπτύξει δράσεις στην Ηλεία όπως: καθαρισμός στο Δάσος Φολόης, ποιοτικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για παιδιά, Ημερίδες, συνεργασίες με περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ωλονός», το ΙΑΚΕ (Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Ερευνών).
Ταυτόχρονα η ιστοσελίδα μας www.greekteachers.gr και οι σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν χώρο έκφρασης χιλιάδων δασκάλων σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Το 2004 ιδρύθηκε και το 2006 λειτούργησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, το οποίο έχει επιτελέσει από τότε σημαντικό έργο στην ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή ενότητα της Ηλείας.
Είχα την τιμή να υπηρετήσω για 5 χρόνια ως Αναπληρωτής Υπεύθυνος στο ΚΠΕ Κρεστένων και μάλιστα το 2008 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχαμε υποδεχθεί στο Κέντρο την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η οποία είχε τότε Πρόεδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ.Μητσοτάκης όχι μόνο είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο θεσμό των ΚΠΕ μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο μας αλλά στήριξε και έμπρακτα το 2010 τη λειτουργία των ΚΠΕ τα οποία συζητούσε η τότε κυβέρνηση να κλείσουν.Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αν υπάρχουν σήμερα τα ΚΠΕ, υπάρχουν χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο η τραγωδία του ολοκαυτώματος της Ηλείας το 2007 κατέδειξε το έλλειμα παιδείας τόσο σε θέματα διαχείρισης του δάσους, όσο και κυρίως τη μη ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της εκπαιδευτικής κοινότητας στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς της αντιπυρικής προστασίας.
Το 2007 δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, μαθητών μας, στα περίκλειστα από δάση χωριά τους οι οποίοι δεν είχαν διδαχθεί ποτέ στο σχολείο τους τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Στην Ηλεία υπάρχουν κλειστά και εγκαταλελειμμένα σχολικά κτήρια. Πανέμορφα κτήρια που θα μπορούσαν να ζωντανέψουν ξανά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε, το 1997, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Κοινωνία: Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών για την Αειφορία» που οργανώθηκε από την UNESCO και την Ελληνική Κυβέρνηση ζητήθηκε η αναγνώριση της Εκπαίδευσης ως ενός από τους πυλώνες της αειφορίας . Η Π.Ε. από τότε αναπροσανατολίζεται και σημασιοδοτείται εκ νέου με την υιοθέτηση του ευρύτερου όρου «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία» (η έννοια της αειφορίας, εκτός του περιβάλλοντος, περιλαμβάνει ζητήματα όπως η φτώχεια, ο πληθυσμός, η σίτιση, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα), ενώ αναγνωρίστηκε ο μεγάλος ρόλος που μπορούν να παίξουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το πνεύμα οι προτάσεις μας που παρατίθενται στη συνέχεια προΰποθέτουν την ενεργό εμπλοκή και των Μη κυβερνητικών οργανώσεων στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ υπεύθυνα για τον συντονισμό θα μπορούσαν να είναι τα τοπικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας.
“Zωντάνεμα” κλειστών Δημοτικών Σχολείων
Κλειστά σχολεία του Δήμου Πύργου αλλά και της Ολυμπίας (όπως το κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου στο Αντρώνι που είναι έργο του Τσίλερ) θα μπορούσαν να ξαναζωντανέψουν και να μετατραπούν σε κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα διοργανώνουν πολύπλευρες βιωματικές φιλεκπαιδευτικές δράσεις (σεμινάρια, εκδηλώσεις, ημερίδες κτλ).
Έχουμε προτείνει σε ένα από τα σχολεία αυτά να έχει την έδρα του και να εκπέμπει ένα web.radio – διαδικτυακός ραδιοφωνικος σταθμός που θα εκπέμπει σε όλο τον κόσμο με εκπομπές εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Διατήρηση και Έκθεση Σχολικού υλικού των κλειστών δημοτικών –Δημιουργία Μουσείου Σχολικού Υλικού.
Μέσα στα κλειστά σχολεία κρύβεται σχολικό υλικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Το λεωφορείο της περιβαλλοντικής – Κινητή βιβλιοθήκη λεωφορείο για τα παιδιά της ορεινής Ηλείας
Πολλά χωριά της Ορεινής Ηλείας έχουν λίγα παιδιά τα οποία φοιτούν σε γειτονικές περιοχές, αλλά δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε σχολικές βιβλιοθήκες και σε βιωματικές περιβαλλοντικές δράσεις στα σχολεία τους.
Το λεωφορείο της Περιβαλλοντικής θα είναι μια κινητή βιβλιοθήκη η οποία δεν θα μένει μόνο στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας ,αλλά εθελοντές εμψυχωτές εκπαιδευτικοί θα οργανώνουν δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα παιδιά των ορεινών χωριών.
Πρόταση αξιοποίησης Περιβαλλοντικού Μουσείου και Κέντρου Ενημέρωσης Πληροφόρησης Δρυοδάσους Φολόης
Η ανάπτυξη ενός Προγράμματος στο Δρυόδασος Φολόης αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην εκπαιδευτική, παιδαγωγική διαδικασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων περιβαλλοντικών προγραμμάτων των μαθητών των σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ηλείας αλλά και μαθητών άλλων περιοχών.
Η πρόταση προϋποθέτει τη συνεργασία του τοπικού ΚΠΕ (υιοθέτηση του Περιβαλλοντικού Μουσείου και Κέντρου Ενημέρωσης Δρυόδασους Φολόης από το ΚΠΕ της περιοχής) και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οικονομική στήριξη, τον σχεδιασμό του προγράμματος και την υλοποίηση του σχετικού εγχειρήματος.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος στο Δρυόδασος Φολόης θεωρούμε ότι θα ωφελήσει άμεσα τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, την τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές, αφού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σπάνιας έκτασης και ομορφιάς δρυόδασος της χώρας μας. Έμμεσα θα αποτελέσει επίσης πηγή αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής και της οικονομίας της.
Προτείνουμε για την αξιοποίησή του :
1.Τη συγκρότηση μιας Παιδαγωγικής Ομάδας από τα ΚΠΕ και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Περιοχής που το επιθυμούν η οποία θα σχεδιάσει και θα υλοποιεί κοινό πρόγραμμα για τους μαθητές των παραπάνω σχολείων με θέμα το δάσος αλλά και σε δεύτερη φάση τη συμμετοχή και άλλων σχολείων της Ηλείας αλλά και όλης της χώρας που επιθυμούν να έρθουν στην περιοχή μας. Το πρόγραμμα δύναται να περιλαμβάνει την επίσκεψη και ενημέρωση όλων των μαθητών στο ανωτέρω κέντρο.
2.Τη διοργάνωση ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του ανωτέρω κέντρου.
3.Τη διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων ευαισθητοποίησης στο θέμα της διαχείρισης του δάσους με τη συμμετοχή των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Η χρηματοδότηση των δράσεων μπορεί να καλυφθεί από τα Τεχνικά δελτία των ΚΕΑ αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να ενταχθεί σε σχετικά προγράμματα. Θεωρούμε πως και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις από τον προϋπολογισμό του.
Οι γενικότερες προτάσεις μας προς το Υπουργείο Παιδείας :
Να γενικευτεί η Π.Ε να αναβαθμιστούν τα ΚΕΑ. Να αναγνωριστεί η διδακτική προσφορά των εκπαιδευτικών της Π.Ε
Να ενισχυθεί η συνεργασία γειτονικών σχολείων με τη μορφή δικτύων σχολείων που θα συνεργάζονται με ΚΕΑ, Συλλόγους, ΑΜΚΕ, υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση
Κοινά προγράμματα με το συντονισμό από τα ΚΕΑ και τη συνεργασία ΑΜΚΕ και σχολείων τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ή στο Πράσινο ταμείο
Καταγραφή και αξιοποίηση των κλειστών σχολικών κτηρίων, να δημιουργηθεί σχετικό μητρώο και να σχεδιαστεί διαδικασία υιοθέτησης και αξιοποίησης τους από οργανώσεις με σκοπό τις εθελοντικές δράσεις (προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θερινά σχολεία, συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα).
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για παιδιά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για θέματα πολιτικής προστασίας σύνδεσης τους με τις νέες θεματικές που εισάγονται το επόμενο σχολικό έτος στα σχολεία μας και δημιουργία δικτύων σχολείων που θα συνεργάζονται με τα ΚΕΑ και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας για θέματα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και υλοποίησης δράσεων.
Να σταματήσει το «μάθημα της πλαστικούρας» με τα σχολικά γεύματα που δίνονται σε συσκευασίες πλαστικών, δίνοντας το κακό παράδειγμα στους μαθητές.
Διετή προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων τα οποία να καταγράφονται να αξιολογούνται και το σημαντικότερο να παρουσιάζονται στην τοπική κοινωνία.
