Το ελληνικό θαύμα της τηλεκπαίδευσης
0Πολλοί νομίζουν πως οι εκπαιδευτικοί είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και όχι δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν διαθέτει υποδομές παρά μόνο ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Αυταπατώνται όσοι θεωρούν πως οι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό δεν είχαν άξιους δασκάλους.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι Έλληνες δάσκαλοι έκαναν μάθημα χωρίς βιβλία στα σχολεία.Σήμερα καταφέρνουν σε χρόνο ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα να κάνουν μάθημα χωρίς σχολείο!!!
Όταν πριν δύο εβδομάδες είχα γράψει στη στήλη αυτή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κάποιοι θεωρούσαν πως δεν θα γίνονταν ποτέ αυτά και πως οι Έλληνες δάσκαλοι δεν θα ανταποκρίνονταν στην ανάγκη της πανδημίας που οδήγησε στην απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων. Πολλοί θεωρούσαν ως επιστημονική φαντασία όσα έγραφα.Διαψεύστηκαν.
Αθόρυβα, χωρίς φανφάρες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με δυσκολίες, που δεν φαντάζονται οι μη γνωρίζοντες τα εκπαιδευτικά πράγματα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στήνουν ένα “εξ αποστάσεως” σύγχρονο σχολείο και μάλιστα χωρίς να διαθέτουν πάντα στα σπίτια τους τα απαραίτητα μέσα.Η Πολιτεία ποτέ δεν τους εξόπλισε με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δεν επένδυσε ποτέ στην επιμόρφωσή τους.
Η Υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως έδωσε με έργα την απάντηση σε όσους δημόσια σχολίασαν πως οι εκπαιδευτικοί μας κάνουν “διακοπές” αυτό τον καιρό. Επιβεβαίωσε το ζήλο και τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων Δασκάλων οι οποίοι υπηρετώντας τους πολύπλευρους στόχους τους είναι εκεί στην πρώτη γραμμή της μάχης του έθνους μας και της ανθρωπότητας, όχι μόνο για να μορφώσουν αλλά και να στηρίξουν, όπως έκαναν πάντα, συναισθηματικά και ψυχολογικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους, επειδή όλοι συνειδητοποιούν ότι αυτή τη στιγμή το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, δηλαδή τα παιδιά μας τους έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη.
“Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που απέδειξαν ότι, και εν μέσω κρίσης, μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν τάχιστα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας έναν ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχεδιασμό, προς όφελος της Παιδείας και της Κοινωνίας” δήλωσε η Νίκη Κεραμέως ανακοινώνοντας πως 49 νομοί της χώρας έχουν ήδη μπει στις ψηφιακές σχολικές τάξεις.
Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία κατατέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς εφαρμόσιμες προτάσεις, τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε και όλοι οι εκπαιδευτικοί άοκνα (ακόμα και με δικές τους πρωτοβουλίες, ακόμα κι εκεί που αργεί το συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό μας σύστημα) είναι δίπλα στους μαθητές με δικά τους μέσα (όσα διαθέτουν).
Οι δάσκαλοι στέκονται δίπλα στις ελληνικές οικογένειες και δεν κάθονται.Μακάρι να δοθούν και στις οικογένειες που δεν διαθέτουν τα μέσα ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στο ελληνικό θαύμα της τηλεκπαίδευσης.